Actualidad de Els Poblets

03 octubre 2023

Ants treballadores – Divendres 6 d’octubre

Exposició Efímera en la Plaça del Castell

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA TREBALLADORES

Treballadores «Ants» és l’aventura de noranta-dos artistes de Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Andalusia, Catalunya, València,Galícia, Madrid i del País Base que ens han fet pales el procés de saber convertir una petita formiga de 18 o 25 centímetres en una obra d’art.

La natura i el seu funcionament ecosistèmic ens dona lliçons i ens mostra formes de comportament que ens generen admiració quan les veim de prop. Qui no ha quedat algun dia meravellat mirant l’organització d’un formiguer? Personatges de contes, pel.lícules, faules… i mil històries que ens han servit per entretenir, han posat en relleu la gran capacitat de les formigues per treballar i viure en comunitat. Poques espècies són tan adequades com elles per posar- les com a exemple de vida en comú i de feina constant, dia a dia, tant a l’estiu com a l’hivern, amb dificultats grans i petites. En aquesta exposició, les formigues són una metàfora per retre homenatge a totes aquelles dones que, de manera anònima i passant desapercebudes -com les formigues- han fet una feinada durant segles, i també per reivindicar els seus drets.

Llorenç Huguet i Rotger /rector/Joana Maria Seguí i Pons / vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries / Universitat de les Illes Balears.

Treballadores. «Ants» ret homenatge a l’admirable labor de la dona que ha estat silenciada i desproveïda del seu meritori reconeixement durant anys. En la seua temàtica estableix una metàfora entre la dona i la simbologia que identifica aquest curiós insecte, ja sigui pel seu treball constant i organitzat, per la seua capacitat de resistència o pel sentit de protecció que exerceix sobre el nucli familiar. Més enllà hi hauria la perceptible invisibilitat a la qual queda relegada. La llibertat creativa és una de les premisses d’aquesta exposició i també esdevé l’avantsala que facilita la diversitat dins el seu caràcter integral. A partir d’un mateix punt de partida, cada formiga s’ha adaptat a les particularitats tècniques i estilístiques de l’autor, als seus sentiments, emocions i vivències, com a reflex de l’ànima de l’artista.

El patrocini de la Fundació Baleària en aquesta nova exposició suposa la materialització d’uns valors compartits.

Uns valors que troben en l’art un mitjà d’expressió visual propici per a la creació i consolidació de vincles culturals entre territoris. Sens dubte, també suposa una forma de comunicació sensible que advoca per l’estímul cap a la reflexió, el coneixement, la col·laboració, la inclusió i la interacció entre diferents públics, transmetent pensaments sobre les formes de vida del present i del futur.

Sandra Pilato Iranzo/ Fundació Baleària
Comissari: Antoni Torres