Estellés, el poeta del poble


El 4 de setembre de 1924, naix a Burjassot Vicent Andrés Estellés, periodista, escriptor i un dels més importants poetes valencians del segle XX i dels més reconeguts en valencià. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, d’ell s’ha dit que és el millor poeta valencià des de l’època d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Enguany, l’any del centenari, l’equip de govern de l’Ajuntament dels Poblets, davant la negativa del govern de la Generalitat Valenciana a declarar l’any 2.024 com a “Any Estellés”, ha decidit presentar una moció per a demanar a la Generalitat que rectificara i al mateix temps declarar l’any 2.024 com “Any Estellés” a Els Poblets; també ens comprometíem a organitzar actes culturals al voltant de la figura del poeta. Aquesta moció ha sigut aprovada per unanimitat.

És per això que hem llançat aquest xicotet projecte, “Estellés, el poeta del poble”, on veïns dels Poblets, ja siga com a representants de les nostres associacions o com a veïns amb la voluntat de col·laborar, es gravaran recitant versos de Vicent Andrés Estellés per a posteriorment ser publicats en les xarxes socials de l’Ajuntament dels Poblets. A banda es realitzaran uns adhesius amb un QR, per a saber el nom de l’autor del vídeo i el poema que ha recitat.

Entre els participants està, Miquel Ibiza, com a director de la UMEP, Paco Costa, director del col·legi Ausiàs March, Amparo Mas, com a representant de l’associació “Dones Els Poblets”, Federico Calatayud, tresorer de “l’Associació de pensionistes Els Poblets”, Paco Sánchez, autor de la novel·la “Vae Victis”, Maite Enríquez, propietària de “Cafeteria Temptacions”, o Michèle, una holandesa de naixement però pobletera de cor. La resta dels participants, persones que sempre han estat o estan implicades en altres moviments socials o associacions, és el cas de Pep Marí, Mª Àngels Moncho, Paqui Mezquida, Dora Moncho i Luisa Caselles.

L’Ajuntament dels Poblets vol donar les gràcies a tots els participants i deixa la porta oberta a noves iniciatives.