Actualidad de Els Poblets

01 abril 2022

Presentació: L’immigració valenciana als Estats Units i el Canadà – Divendres 01 d’abril

Amb la projecció d’un audiovisual basat en els testimonis dels informants, tant dels Poblets com de fora.

Juli Esteve i Carbonell (Puçol, 1959) és un reconegut periodista i documentalista. Ha estudiat Enginyeria a la Universitat Politècnica de València i de Ciències Químiques a la Universitat de València, però, la seua vertadera passió ha estat sempre el periodisme. Ha treballat com a corresponsal en diferents mitjans, tant a nivell autonòmic com nacional. D’altra banda, és coautor del llibre La televisió (im)possible. Deu anys d’informatius a Canal 9 i autor de ponències i conferències en diverses jornades, seminaris i congressos, així com participant habitual en taules redones de contingut polític i periodístic i en tertúlies radiofòniques.

El llibre que es presenta reuneix tota la informació recollida en la investigació de Juli Esteve sobre l’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà i que tanca un treball que va començar fa nou anys. Uns 15.000 valencians, entre els quals hi havia 80 pobleters, van emigrar entre 1906 i 1920 al Canadà i els Estats Units, fugint de la misèria i dels abusos dels senyorets i per buscar allà el pa i el futur que ací no tenien.

Un treball de camp amb l’entrevista a 700 descendents d’aquells immigrants ha revelat vides apassionants: l’executiva que va escapar de l’atac de les Torres Bessones, el denier que va haver de fugir el 1948 per Gibraltar tot i comptar amb el passaport americà, l’última supervivent de la immigració, procedent de Gata, els fills que van lluitar contra l’Alemanya nazi…

L’assaig, de 352 pàgines, l’ha editat InfoTV i posa el punt final a la feina d’investigació que va servir, en primera instància, per produir els quatre documentals de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York.

La presentació de l’acte anirà a càrrec de Salvador Sendra i Gasquet, Regidor Delegat de Cultura de l’Ajuntament dels Poblets.