Actualidad de Els Poblets

30 septiembre 2021

La guia MACMA – Octubre 2021

Nou d’octubre. Diada del poble valencià

Arribem a l’octubre i al temps de celebració arreu de terres valencianes. Un 9 d’octubre de 1238 Jaume I entrava en la nova ciutat conquerida de València, Balansiya musulmana, per encetar la conquesta i configuració del que seria el nou Regne de València però en aquest dia tan destacat també se celebra el dia dels i de les enamorades valencianes, el dia de Sant Dionís.

Conta la tradició que els enamorats es regalaven fruites de massapà (tot recordant la bellesa i riquesa de les hortes i arbres fruitals de la nostra terra) ja ho va exposar F. Eiximenis al segle XV quan va albirar aquestes terres:

«Que la terra hon adam primerament habita quant stech gitat de paradis terrenal […] abunda aixi en tanta fruyta stranya, ne en abres fragants e preciosos com aquesta. […] Apres hic ha panses blanques e negres, fi gues, molt oli, ametles, presechs, pomes, peres, teronges, limons, llimes, adzebrons, aranges, cireres, de diverses sorts guindoles, albercochs, magranes, gingols, nous, avellanes, sarmenys, ledons, garrofes, prunes, nesples, codonys, alberxigrues, ab moltes daltres»


Per acabar aquest bonic regal les fruites eren embolcallades amb un mocador pintat a mà de seda valenciana. Cultura i tradicions que semblen reviscolar d’entre l’oblit col·lectiu per recordar-nos que som un poble festiu i reivindicatiu. Així que ja sabeu celebreu, reivindiqueu i estimeu.

Bona diada a totes i a tots.


L’equip de la Macma.

Nou d’octubre. Sant Dionís i la mocadorà.
#DiadaAutonòmicaValenciana #DiaDelsiDeLesEnamoradesValencianes